Výstava: Voscovek a Wherrick volají Prahu!

Datum: 
10.06.2021 17:00

Zveme vás na interaktivní výstavu Voscovek a Wherrick volají Prahu!, která bude zahájena 10. června 2021 v 17:00 hodin úvodním slovem autorů z Národního muzea. Na vernisáž jste srdečně zváni. Výstava bude v knihovně Chaberského dvora ke zhlédnutí až do 27. srpna. Doprovodný program na letní měsíce bude ještě představen později.

„Amerika volá Československo! Tady Voskovec a tady Werich“. Tak se začali hlásit V+W v roce 1942 na gramofonových deskách, které nahrávali v New Yorku a posílali do Londýna, aby je mohla BBC vysílat do Československa. 

Společně s Kulturním centrem Chaberský dvůr se můžete těšit na unikátní výstavu v prostorách knihovny. Pod vedením místního rodáka Filipa Šíra, který působí jako koordinátor digitalizace zvukových dokumentů v Národním muzeu, ji spolu s ním připravují jeho kolegové z naší největší muzejní instituce. Interaktivní výstava bude zasvěcena doposud nepříliš probádanému životnímu a tvůrčímu období Jiřího Voskovce a Jana Wericha (a jejich blízkých spolupracovníků) v období druhé světové války v USA. 

Slavné komické duo spojené nesmazatelně s Osvobozeným divadlem po sobě zanechalo z válečných exilových let 1941–1945 kromě jiného několik desítek scénářů a nahrávek jejich skečů, scének a písní vysílaných po rozhlasových vlnách do okupované vlasti. Zvukové nahrávky jsou rozesety po různých institucích jak u nás, tak i v zahraničí. Filip Šír s kolegy se věnují jejich mapování, kompletaci a digitalizaci. 

Na výstavě budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si reprodukce dobových fotografií, scénářů k nahrávkám a také si díky současným digitálním technologiím poslechnou unikátní zvukové záznamy, které byly více než půl století skryty v archivech a muzejních sbírkách.

Fotogalerie: 
Adresa: 
Městská část Praha-Dolní Chabry
Hrušovanské nám. 253/5
Praha 8 - Dolní Chabry
Česká republika
50° 8' 47.0796" N, 14° 26' 44.5812" E
CZ