75 let od konce druhé světové války

Je tomu již tři čtvrtě století od konce největšího světového válečného konfliktu v Evropě. Druhá světová válka se přímo dotkla také Dolních Chaber a dodnes je v městské části mnoho pamětníků tehdejších bojů, zvláště pak těch během Pražského povstání. Toho času byli většinou dětmi nebo velmi mladí, někteří ale proti Němcům stanuli i se zbraní v ruce.

V loňském květnovém čísle Zpravodaje jsme takto zavzpomínali například s dnes dvaadevadesátiletým Janem Ševčíkem, který se s několika desítkami dalších statečných Chaberáků přímo zúčastnil květnových bojů proti německým jednotkám přijíždějícím od severu.

Historikové dnes odvahu zdejších bojovníků oceňují a připisují povstalcům z obcí ze severu kolem Prahy zdržení německých vojáků mířících do centra hlavního města o celý den, což se pozitivně odrazilo především v dostatku času na vybudování barikád a přípravu Pražanů na ozbrojené okupanty.

V Dolních Chabrech položilo během 6. a 7. května život 28 mužů, k jejichž památce je postaven pomník u základní školy. Kvůli dostavbě školy byl pomník zkraje roku ze svého místa na čas přesunut a během dubna se vrátil na nově vyztužené místo, jen pár metrů od toho původního. Po dokončení přední dostavby šaten bude zase plně přístupný. Další místo připomínky květnových bojů naleznete u kostela na Bílenecké náměstí, kde byl pomník postaven z iniciativy rodáka Antonína Suma v roce 2002. I letos uctili zástupci městské části u těchto a dalších pomníků jejich památku položením věnce.

Válka skončila v Evropě 8. května 1945 bezpodmínečnou kapitulací německých ozbrojených sil,  usové projeli Dolními Chabry v lomozu těžké techniky druhý den ráno. Celosvětové ukončení války bylo o čtyři měsíce později.

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.