Radní rozhodli o realizaci ankety k tramvaji do Zdib

Rada městské části Praha-Dolní Chabry na svém posledním jednání rozhodla o realizaci ankety k plánované výstavbě tramvajové trati Kobylisy – Zdiby. Cílem bude zjistit názor občanů městské části na tento dopravní záměr. Na formě ankety se nyní pracuje, proběhnout by měla v nejbližších dnech.

Komentáře

Myslím, že je relevantní uvažovat o umístění jedné zastávky nad mostem, kde by bylo důležité přestupní místo pro bus 202 a pěší směrem od Hrušovanského náměstí. Možná stojí za zamyšlení i umístit koleje ne do středových ale krajních pruhů, kde by se zvuky z kol tramvaje z níže umístěné Ústecké oproti domům lépe tlumily než z prostředka silnice (efekt by měla i vegetace a blízko parkující auta). Myslím si, že kvalitně vybojovaný projekt včetně promyšlené dopravní obslužnosti může obci prospět v opačném případě ale dost uškodit.

Důkladně jsem si záměr prostudoval a musím konstatovat, že to dopravě moc nepomůže. Spíše naopak. Počet aut bude zhruba stejný(dle studie) i po zprovoznění tramvajové trati, ale bude jen jeden jízdní pruh v každém směru. V případě jakékoliv nehody, srážky se zvěří, ale i třeba odbočení k Bille(ze směru na Prahu) nebo k Bauhausu či do Nových Chaber( ze směru na Zdiby) se plynulost dopravy zastaví a budou se tvořit kolony. Navíc se zvýší množství lidí, kteří budou přecházet na tramvajové zastávky a toto opět plynulost dopravy sníží.Hluková studie vůbec nezohledňuje leteckou dopravu (vybudování nové ranveje v Ruzyni či nové letiště ve Vodochodech). A to nemluvím o obřích terminálech v Sedlci a Zdibech, které mají opět vyrůst na poli a zabrat další kvalitní půdu. Celý projekt se mi zdá šitý horkou jehlou a mám z něj pocit, že jsou k dispozici nějaké dotace z EU, které se někdo snaží za každou cenu získat. Zkrátka, kdo je zvyklý jezdit autem, tak bude i nadále. Jediný pozitivní efekt vidím, že by tramvaje nahradily autobusy, které jsou sice ekologičtější ( i když už nyní jezdí některé autobusy na plyn), ale za jakou cenu? Když si vzpomenu co udělala s dopravou loňská výměna asfaltu v Chabrech, ty nekonečné kolony, tak o tramvaj opravdu nestojím.

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.