Prodloužené omezení pohybu na veřejnosti a úprava času vyhrazeného seniorům pro nákupy

Vláda ČR včera rozhodla o prodloužení omezení volného pohybu a pobytu na veřejnosti nejméně do 1. dubna 2020 do 6.00 hodin ráno. Během videokonference ministři schválili také další protikrizová opatření na podporu zaměstnavatelů, zemědělství nebo OSVČ.

Změna se dotkne také vyhrazené doby pro nákupy seniorů a držitelů průkazů ZTP/P nad 50 let. Ta se posouvá na 8:00 až 10:00 hodin, přičemž platit bude pouze pro maloobchodní prodejny potravin s plochou větší než 500 m2. V menších prodejnách tohoto sortimentu mají prodejci nařízeno, aby seniory a hendikepované osoby při prodeji upřednostnili.

Vláda do Parlamentu předloží také návrh zákona, kterým osobám samostatně výdělečně činným na půl roku odpouští minimální povinné platby na důchodové pojištění. Podobný návrh směřuje také k odpuštění povinných plateb na veřejném zdravotním pojištění.

Další návrhy se týkaly možnosti odložení maturitní zkoušky a jednotlivých přijímacích zkoušek na střední školy, liberačního balíčku pro podnikatele nebo odložení spuštění závěrečné fáze elektronické evidence tržeb. Více informací nalezenete na webu Vlády ČR.

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.