Představitelé radnice vzpomněli na padlé hrdiny

Dolní Chabry sehrály před 77 lety zásadní roli během počátku Pražského povstání. Radní městské části si proto dnes 5. května připomněli památku tehdejších bojovníků společně s dalšími oběťmi dvou světových válek. Položením věnců k pomníkům a chvílí ticha vzdali čest jejich památce.

Během bojů s německými okupanty 6. a 7. května 1945 přišlo v Dolních Chabrech o život 28 mužů. Bojovali statečně a díky jejich chrabrosti získala Praha čas na vybudování barikád a přípravu na německý útok, který byl toho času v obci kousek nad hlavním městem o dlouhé hodiny zdržen. Památníky s jejich jmény jsou k vidění na mnoha místech a ten největší můžete vidět u zdejší základní školy. Na něm jsou vyjmenováni také ti, kteří padli během první světové války a druhé světové války, jejíž konec na evropském kontinentu si v těchto dnech také připomínáme a v letošním roce má kvůli válečné situaci na Ukrajině zvláštní symboliku.

Na hrdinské činy našich předků nesmíme zapomínat. I dnes, po 77 letech, je jejich odkaz stále aktuální. Za svobodu a demokracii musíme vždy bojovat. Památník u základní školy je od loňska zasazen v novém prostředí, další pamětní desky v městské části byly v nedávné době radnicí renovovány.

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.