Letní tábory v Dolních Chabrech

Poslední červencový týden proběhl v Dolních Chabrech oblíbený příměstský tábor s angličtinou a poníky a koni. Letošním tématem byla ochrana přírody, recyklace a udržitelnost.

Skupina byla věkově smíšená: nejmladší účastníci měli pět let, nejstarší jedenáct let. Ve skupině dvanácti dětí se učily formou hry, reálnými činnostmi, zapojily výtvarné tvoření. Studentky a studenti byli děleni na některé aktivity do skupin podle věku a úrovní angličtiny, v mnoha činnostech však pracovali společně, jelikož i věkový rozdíl může být přínosem pro sociální učení. Vedle aktivit v angličtině byly děti také v lese a na koních.

Za myšlenkou tohoto setkání stojí Radka Mlynárová ve spolupráci s dalšími chaberskými subjekty: lesní školkou Jaata, jezdeckou stájí Ivany Kodrasové, Plotnou Věry Doušové.

Program byl nabitý. Lesní školka Jaata a její jurta nabízí podnětné prostředí nejen pro angličtinu, ale také právě pro téma ochrany přírody. Děti pečovaly o domácí zvířata jako kozy, morčata nebo kočky. Pozorovaly ptáky a hmyz, jimž vytvořily hmyzí domeček, na který se můžete podívat v zahradě školky.

Tři odpoledne strávily děti u koní ve stáji paní Kodrasové za hřbitovem, kam se přesouvaly „peškobusem“. Okoukly také ryby pana Kalendy. Menší děti bezpečně putovaly na procházku na ponících. Větší a zkušenější jezdci byly ve výběhu a na lonži. Menším poníkům česaly hřívu, čistily srst, opatrně mrkly i na kopýtka a za odměnu jim přinesly tašku suchého pečiva. Mrkev ani ovoce jim nedělá úplně dobře na zažívání a musí jej požívat střídmě. Celou stájí všechny jako vždy provedla paní Kodrasová osobně.

O obědy se postarala Plotna, jídelna, kterou vede Potravinová banka Věry Doušové. Sladké i slané obědy dovezli ekologicky, bez plastů, v nerezových várnicích. Dobře se servírovalo a příroda nebyla zatížena. Plotna je sociální podnik zaměstnávací znevýhodněné občany na trhu práce a pracuje na enviromentálním principu (lokální zdroje, vermikompostér od firmy Kokoza, tvrdé pečivo na farmu aj.)

Tábor děti zakončily pouštěním lodiček na potůčku v Draháni. Lodičky si vytvořily z kartonu, větviček a listí z lesa. Udržitelně a rozložitelně.

Pokud čas dovolí, podívají se malý účastníci ještě na ryby pana Kalendy, nebo vyrazí na dobrotu do Kavárny Pod pavlačí či Cukrárny Na Pěšině. Loni fungovala spolupráce také s Markamilkou nebo Chaberskou Pergolou.

V Dolních Chabrech jsou prima možnosti i pro děti. Není třeba vytáhnout paty z našeho rajonu.

Jaké další tábory v létě proběhly a proběhnou?

Za sebou již máme tábory s angličtinou ve školce Chaberáček, tenisové a hobby horsing v Sokole.

V následujících týdnech nás ještě čekají:

  • 21. až 25. 8. – divadelní na úřadě s Gábi Rejkovou,
  • 28. až 31. 8. – programování a elektronika ve škole: Hackathon EDUclub (hlásit se můžete EDUclub – education that works (edu-club.cz),
  • 28. 8. až 1. 9. – Minecraft v Moringa Tree Clubu pro ukrajinské děti.

Do táborů je možné se ještě přihlásit.

Pokud víte o dalších, máte dobrou zkušenost s jinými příměstskými tábory v rámci Dolních Chaber, napište nám. Dobrou zkušenost budeme rádi sdílet.

Přidat komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.